• عربي
    • English
    • Türk
    • Доллар СШАДоллар США
      • Доллар СШАДоллар США
      • ЕвроЕвро
      • Турецкая лираТурецкая лира
      • Английский фунтАнглийский фунт
      • Иорданский динарИорданский динар
      • Дирхам ОАЭДирхам ОАЭ
      • Иракский динарИракский динар
      • Алжирский динарАлжирский динар
      • Саудовский риалСаудовский риал

Antalya 'ya geliyorsanız ziyaret etmeniz gereken yerler nelerdir..

  • 2020-02-21 07:02 AM
  • Туризм и путешествия в Анталии, Турция

Antalya Gezilecek Yerler Listesi
Hemen hemen her ilçesinin konaklama tesisi açısından zengin olması Antalya’yı tatilciler için cazip hale getiren unsurlardan birisi.

 
Kentin ülke turizminde lider olmasının bir diğer nedeni ise ulaşımın kent merkezinde ve ilçelerde kolaylıkla sağlanabilmesi. Bu iki özellik sayesinde rahatlıkla kenti her yönüyle tanımanızı sağlayacak, geniş bir gezi listesi oluşturabilirsiniz.

1. Kaleiçi

Kente gelen tatilcilerin uğrak yeri olan Muratpaşa İlçesi’ndeki tarihi Kaleiçi’ni, zengin içeriği nedeniyle Antalya gezilecek yerler listenizin ilk sırasına alabilirsiniz.

Bölgenin geneli denize açılan sokakları, Osmanlı döneminden günümüze kalan evler sayesinde görkemli bir görünüm kazanıyor.

Bir kısmı konaklama tesislerini barındıran bu tarihi yapıları için gidebileceğiniz tarihi bölgede dolaşırken Suna-İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi, Hadrian Kapısı ve Yivli Minare gibi kültürel alanlara öncelik verebilirsiniz.

2. Hadrian Kapısı

Roma İmparatoru Hadrianus’un M.Ö. 130 yılında kenti ziyareti sırasında inşa edilmiş olan Hadrian Kapısı, Antalya’nın antik dönemlerini yansıtan en önemli eser olarak gösteriliyor.

Kaleiçi yakınında yer alan kapının üzerindeki heykeller zamanla kaybolsa da Latince yazılmış kitabesi varlığını korumuş. Bir zamanlar kenti çevreleyen surların bir parçası olan yapının Korint üslubundaki mermer sütunları, oyma ve kabartma tekniğiyle yaratılmış işlemeleriyle göz alıcı duruyor.

3. Yivli Minare

Kentteki ilk İslam dönemi eseri olan Yivli Minare, Bizans kilisesinin camiye çevrilmesi için 13. yüzyılda Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubat’ın emriyle inşa edilmiş.

Arka tarafında bulunan külliyeye de adını veren 45 metre yüksekliğindeki minarenin dışı, firuze renkli çinilerle süslenmiş. Kentin sembolü konumundaki 8 yivli yapıdaki geziniz bittikten sonra kuzeyinde yer alan ve günümüzde güzel sanatlar galerisi olarak kullanılan Zincirkıran Türbesi’ni de ziyaret edebilirsiniz.

4. Düden Şelalesi

Kent merkezine 10 kilometre uzaklıktaki Düden Şelalesi, Düdenbaşı denilen yerde yüzeye çıktıktan sonra 2 kola ayrılıyor. Bu 2 koldan özellikle “Yukarı Düden” olarak adlandırılan kısım, zengin bitki örtüsü ile çevrili huzurlu ortamı sayesinde adeta cenneti andırıyor.

Restoranların, kafelerin ve hediyelik eşyalar satan dükkânların yer aldığı şelalenin yukarı kolu, Büyük İskender’in buradan geçerken atlarına su içirdiğini anlatan hikâyeden dolayı “İskender Şelalesi” adıyla da anılıyor.

Diğer kolu oluşturan Aşağı Düden (Karpuzkaldıran) ise Lara yakınlarından, eşsiz bir manzara oluşturarak denize dökülüyor.

5. Antalya Arkeoloji Müzesi

Konyaaltı’nda yer alan Antalya Arkeoloji Müzesi, kentin İtalyanlar tarafından işgal edildiği dönemde bölgeye gelen yabancı arkeologların tarihi eserleri yağmalamasını engellemek için Süleyman Fikri Erten önderliğinde 1922 yılında kurulmuş.

Kentin tarihi hakkında bilgi sahibi olmak isteyen gezginlerin Antalya gezilecek yerler listelerine ekledikleri mekânların başında gelen müzenin farklı temalarla oluşturulmuş salonlarında 5 bine yakın eser sergileniyor.

Çevredeki antik yerleşkelerden getirilen buluntuların incelenebildiği kültürel tesis bünyesindeki çocuk bölümünde ise antik dönemlerden kalma oyuncaklara yer veriliyor.

6. Antalya Aquarium & Fear Trophy

Konyaaltı Plajı’nın doğusunda yer alan Antalya Aquarium & Fear Trophy, 2012 yılından beri Antalya’ya gelen doğa tutkunu gezginlere keyifli anlar yaşatıyor.

30 dönüm arazi içerisine kurulmuş olan akvaryumun her gece kar yağdırılan Kar dünyası ve Buz Müzesi ile barındırdığı dev örümcekler, rengârenk canlılarla tropik bir macera sunan WildPark isimli 2 bölümü bulunuyor.

Tesisin 4 temaya ayrılmış, toplam 7,5 milyon litre su hacimli akvaryumlarında ülkemiz denizlerinde ve tropikal sularda yaşayan pek çok canlıyı görebilir, düzenlenen aktivitelere katılarak onları besleyebilirsiniz.

7. Kurşunlu Şelalesi

1986’da tabiat parkı statüsünde koruma altına alınmış olan Kurşunlu Şelalesi, orman örtüsüyle çevrelenmiş 2 kilometrelik bir vadi içerisinde yer alıyor. Antalya-Isparta yolunun 24. kilometresindeki yol ayrımından 7 kilometre kadar içeride bulunan doğal güzellik, en yükseği 18 metreden akan 7 küçük şelaleden oluşuyor.

Görsel açıdan büyüleyici olan bu şelalelerin oluşturdukları göletlerin etrafı restoran, kafe, çocuk parkı gibi keyifli zaman geçirebileceğiniz alanlarla çevrelenmiş. Düden gibi bu şelale de fotoğraf çekmek için ideal.

8. Antalya Hayvanat Bahçesi
Foto kaynak: antalyaseruveni.com
100 türden 856 canlıyı barındıran Antalya Hayvanat Bahçesi, Kepezaltı Piknik ve Rekreasyon alanı içerisinde faaliyet gösteriyor. Özellikle çocuklu ailelerin yoğun ilgi gösterdiği parkın temelleri belediye tarafından rekreasyon alanı ile birlikte 1989 yılında atılmış.

Yapay ve doğal su kaynakları sayesinde görünümü zenginleşen hayvanat bahçesi, piknik yapabileceğiniz alanın da dâhil olduğu 400 dönümlük arazisi ile ülkemizin en büyüklerinden birisi olarak anılıyor.

9. Karaalioğlu Parkı
Foto kaynak: fullantalya.com
Falezler üzerine kurulduğu için ziyaretçilerine muhteşem bir Akdeniz manzarası sunan Karaalioğlu Parkı, 1940’lı yılların başında Vali Haşim İşcan önderliğinde kurulmuş.

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanılan binanın önündeki 7000 m²’lik alanı kaplayan park, adını arazisinin bir kısmının sahibi olan şahsiyetten almış.

Yerel halkın “mirador“ olarak adlandırdığı 3 seyir terasını birbirine bağlayan yürüyüş yollarının çevresi bölgenin ikliminde kolaylıkla yetişen rengârenk çiçekler ve ağaçlık alanlarla süslenmiş. Özellikle akşam saatlerinde buraya giderseniz, manzara eşliğinde keyifli bir yürüyüş yapabilirsiniz.

10. Antalya Aqualand Dolphinland
Foto kaynak: aqualand.com.tr
Kentte faaliyet gösteren bir diğer tematik eğlence merkezi olan Antalya Aqualand Dolphinland, hem farklı tasarımlara sahip havuzlarda hem de sevimli deniz canlıları ile eğlenme olanağı yaratıyor.

Keyifli ortamıyla her yaştan tatilciyi kendisine çeken su parkının deniz canlılarına ayrılmış bölümünün daimi konuklarını yunuslar, beyaz balinalar ve foklar oluşturuyor.

Antalya gezilecek yerler listenize dâhil edebileceğiniz su parkına çarşamba veya cumartesi günleri öğle saatlerinde giderseniz, düzenlenen yunus gösterilerini izleme fırsatı yakalayabilirsiniz.

11. Murat Paşa Camii
Foto kaynak: eskieserler.com
Aynı adlı ilçenin sınırları içerisindeki Murat Paşa Camii, Karaman Beyi Murat Paşa tarafından 1570 yılında inşa ettirilmiş.

Uzun süre Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinden yola çıkılarak Kuyucu Murat Paşa’nın yaptırdığı düşünülen dini yapı, bir Osmanlı dönemi eseri olmasına rağmen Selçuklu kaligrafi sanatının izlerini taşıyor.

Bu çeşitlilik sayesinde mimari açıdan zengin bir görünüm sergileyen tarihi yapıyı ziyaretinizde cemaat yerinin arka tarafına doğru ilginizi yoğunlaştırırsanız, Roma döneminden kalma Korint stilli sütunları görebilirsiniz.

12. Konyaaltı Plajı

Lara ile birlikte kentin merkezinde denize girebileceğiniz iki popüler alandan birisini oluşturan Konyaaltı Plajı, Falezler’den Antalya Limanı’na kadar uzanan 7 kilometrelik sahil kesimini kaplıyor.

Bu uzun sahil kesiminin 4,5 kilometrelik kısmı plaj olarak yerel halkın ve tatilcilerin denize girebileceği şekilde düzenlenmiş. Doyasıya deniz keyfi yaşayabileceğiniz, “Mavi Bayrak” ödüllü plajın çevresinde yemek yiyebileceğiniz ve konaklayabileceğiniz pek çok tesis bulunuyor.

Plaj ayrıca antik devirlerde Termessoslular’ın kurduğu liman kenti Olbia’nın kalıntılarına ev sahipliği yapıyor.

13. Minicity

Kentte her yaştan bireye hitap eden bir diğer tesis ise Minicity. İçerik açısından İstanbul’daki Miniatürk’ün bir benzeri olan tematik parkta, Anadolu’da kurulmuş medeniyetlerin eseri olan ve cumhuriyet döneminde inşa edilmiş pek çok yapının aslına uygun olarak tasarlanmış minyatürlerini burada görebilirsiniz.

Eğlenerek, kültürel birikiminizin artmasını sağlayacak tesis, Konyaaltı’nda faaliyet gösteriyor.

14. Phaselis Antik Kenti

“Kemer Gezilecek Yerler” başlıklı yazımda da ziyaret etmenizi önerdiğim Phaselis Antik Kenti, M.Ö. 7. yüzyılda kurulmuş. Uzun süre Likya’nın doğu kıyısının en önemli limanı olan kent, Roma İmparatorluğu’nun zamanında da bu özelliğini korumuş.

Alanı içerisinde Antalya’nın en güzel plajlarından birini barındıran yerleşimin ortasında heybetli bir cadde yer alıyor. Limanları dışında Agora, Tiyatro, Hadrian Su Yolu Kapısı gibi kente görebileceğiniz en önemli yapıların kalıntıları bu cadde üzerinde bulunuyor. Antik kentte gerçekleştirilen kazı çalışmaları sonucundan gün yüzüne çıkartılan eserlerin bir kısmı, Antalya Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

15. Aspendos Antik Tiyatro

Serik İlçesi’ne bağlı Belkıs Köyü sınırları içerisinde yer alan Aspendos Tiyatrosu, M.S. 2. yüzyılda Romalılar tarafından inşa edilmiş. Tarihi yapı, heybetli görünümü ve günümüzde ev sahipliği yaptığı kültürel organizasyonlar nedeniyle gezginlerin Antalya gezilecek yerler listelerinden sıklıkla kendisine yer buluyor.

Muhteşem akustik özelliklerini günümüzde de korumayı başarmış antik tiyatroyu rehberli bir tura katılarak gezerseniz, hikâyesini dinlemeyi sakın unutmayın. Yapıyı gezdikten sonra eğer zamanınız varsa adını aldığı antik kenti de dolaşmanızı tavsiye ederim.

16. Termessos Antik Kenti

Antalya’nın 30 kilometre kadar kuzeybatısından bulunan Termessos Antik Kenti, deniz seviyesinden 1.150 metre yükseklikteki konumu sayesinde hem geçmişte düşman akınlarından hem de günümüzde modern insanın yarattığı olumsuz etkilerden kendisini başarıyla korumuş.

Güllük Dağı’nın kuzeybatı kısmına, Anadolu’nun en eski halklarından Luviler’in soyundan gelen Solymler tarafından kurulan kentin son yerleşimcileri Romalılar olmuş. Milli park içerisinde kalan antik kentte pek çok önemli yapısı, detayları anlaşılabilecek kadar iyi durumda.

17. Köprülü Kanyon
Foto kaynak: antalyaraftingturu.com
Dünyanın en ünlü rafting parkurlarından birisi olan Köprüçay’ın bulunduğu Köprülü Kanyon, adını üzerine inşa edilmiş yapılardan almış. Manavgat İlçesi sınırları içerisindeki kısmı 1973’te milli park ilan edilen kanyon, zengin bitki ve hayvan çeşitliliğinin yanı sıra barındırdığı tarihsel değerlerle de tatilcileri kendisine çekiyor.

Su sporlarının yanı sıra doğa yürüyüşlerinden hoşlananlar için de ideal olan bölgedeki tarihsel kalıntılar Selge Antik Kenti’ne ait. Kanyona yakın konaklamak için Beşkonak ve Karabük köylerindeki tesisler arasından seçim yapabilirsiniz.

18. Perge Antik Kenti

Büyük hamamları ve çok sayıdaki çeşmesi nedeniyle “Su Kenti” olarak da anılan Perge Antik Kenti, kent merkezinin 18 kilometre doğusundaki Aksu İlçesi’nde yer alıyor.

Tarih öncesi çağlarda yerleşim için kullanılmış Karain, Öküzini gibi mağaraların ve Beldibi, Belbaşı kaya sığınaklarının sınırları içerisinde kaldığı Pamfilya Bölgesi’ne başkentlik yapmış antik kent, konumu nedeniyle önemini uzun süre korumuş.

İlkinin 1946 yılında başladığı kazılar sayesinde kentin Tiyatro, Stadyum, Agora, Güney Hamamı, Sütunlu Cadde ve Helenistik Kapı gibi bölümleri gün yüzüne çıkartılmış.

19. Manavgat Şelalesi

Kent merkezi ile arasında 80 kilometrelik uzaklık bulunan Manavgat Şelalesi, doğal güzelliği ile gezginler arasında popüler hale gelmiş. Yüksekliği az; ancak geniş bir falezden dökülen şelale, barındırdığı olanaklarla ziyaretçilerine doğa ile iç içe tatil geçirebilecekleri ideal ortamı sağlıyor.

Rafting ve safari gibi aktivitelerle keyifli saatler geçirebileceğiniz bölgeye giderseniz, piknik alanlarını mola için kullanabilirsiniz. Farklı genişlikte 2 şelalenin bulunduğu doğa harikası alanda uzun süre vakit geçirmek içinse kamp kurabilirsiniz.

20. Saklıkent Kayak Merkezi
Foto kaynak: eucamps.org
Antalya gezilecek yerler listenizin son sırasında denizi ile ünlü kentin merkezine sadece 1 saat uzaklıktaki Saklıkent Kayak Merkezi’ne yer verebilirsiniz. Kendi bünyesinde farklı özelliklere sahip çok sayıda eğlence ve konaklama tesisini barındıran, Beydağları’na kurulu kayak merkezinde pistler 2.000 ila 4.000 metre arasında yer alıyor.

Pistlerinin kalitesi kadar doğasıyla da beğeninizi kazanacak kış sporları merkezinde sezon genel olarak aralık ayı sonunda başlıyor ve martta sona eriyor.

Antalya’da Gezilecek Diğer Yerler
Antalya gezilecek yerler yazısı boyunca şehir merkezinde ve çevresinde gezip görmeniz gereken en önemli yerler hakkında bilgiler paylaştık. Eğer Antalya seyahatinizde zaman sorununuz yoksa Antalya gezilecek yerler listenize şu yerleri de ilave edebilirsiniz:

Karain Mağarası
Hıdırlık Kulesi
Olmpos Antik Kenti
Demre / Myra
Antalya Oyuncak Müzesi
Xantos – Letoon Antik Kentİ
Likya Yolu
Oymapınar Gölü
Saat Kulesi
Kesik Minare
Yat Limanı
Atatürk Evi
Aktur Lunapark
Suna İnan Kiraç Kaleiçi Müzesi

Доллар США
Доллар США
  • 1.000
    Евро
    Евро
  • 1.000
    Турецкая лира
    Турецкая лира
  • 1.000
    Английский фунт
    Английский фунт
  • 1.000 JOD
    Иорданский динар
    Иорданский динар
  • 1.000 AED
    Дирхам ОАЭ
    Дирхам ОАЭ
  • 1.000 IQD
    Иракский динар
    Иракский динар
  • 1.000 DZD
    Алжирский динар
    Алжирский динар
  • 1.000 SAR
    Саудовский риал
    Саудовский риал